Her gün sosyal medyada kendi yaşam stillerini paylaşarak takipçilerine sağlıklı beslenme ve sporla ilgili tüyolar veren yüzlerce hesap ve kanal var ancak burada paylaşılanların ne kadarı doğru ve gerçekten sağlıklı tartışmaya açık bir konu. Sağlıklı yaşam konusundaki trendlerden biri de sık sık küçük porsiyonlarla yemek yemek. Amaç ise vücudun sürekli sindirimde kalmasını sağlayarak metabolizma hızını arttırmak. Ancak bu yeme biçimini hayatınıza adapte etmek oldukça zor ve stres verici. Çünkü sürekli olarak gelecek öğünde ne yemeniz gerektiğini düşünmeniz, hazırlamanız, doğru ölçülerde ayırmanız ve sürekli yanınızda taşımanız gerekiyor. Hatta tüm bu uğraşı kolaylaştırmak için bir haftalık yiyeceklerini (tüm öğünleriyle beraber) bir günde pişirip saklama kaplarına ayıranlar var.
Sizlerle aşağıda paylaşacağım yemek yeme düzenini ise geçen yaz tatilinde, lenf kanserini yenmiş ve şu an sağlığına oldukça dikkat eden bir arkadaşımdan öğrendim. Konu televizyon ya da internette gördüğümüz pek çok şeye ters göründüğü için biraz araştırmaya karar verdim ve bana 6 öğün yemek yemeği gerektiren bir beslenme stilinden çok daha uygulanabilir ve sağlıklı gözüktü. Ayrıca açlık hissiniz geçtikten sonra beyninizde yaşadığınız berraklık hissi de cabası. Tabii bulduklarımı paylaşması benden, düşünüp karar vermesi sizden.
Intermittent Fasting
Öncelikle arkadaşım The Obesity Code‘un da yazarı olan Kanadalı Nefrolog Jason Fung’ın konuk olduğu bu videodan bahsetti. Burada Dr. Fung tip 2 diyabet hastalarını tedavi ederken uyguladıkları “Intermittent Fasting” (aralıklı oruç) yönteminden ve nasıl çalıştığından bahsediyor. Daha önce yazıldığı için kısaca Intermittent Fasting’in ne olduğunu söyleyecek olursak: planlanmış aralıklarda yemek yeme ve en az 16 saat kesintisiz olacak şekilde aç kalma (su ve şekersiz içecekler serbest).
- Aç kalındığında büyük kitlelerle kas kaybedileceği gibi garip bir inanç var. Ancak bu sobanız için yakacak odun toplayıp ihtiyacınız olduğunda ısınmak için koltuklarınızı yakmanıza benzer, vücut böyle bir şeyi kendisine yapmaz.
- Tüm proteinlerin iyi olduğuna dair bir inanç var ama örneğin Alzheimer hastalığına beyindeki temizlenmeyen protein birikintileri sebep olur. Ama aç kaldığınız zaman vücudunuz bu proteinleri enerjiye çevirmek için yakar.
- Aralıklı aç kalma yöntemiyle kilo verildiğinde fazla/sarkan deri problemi de olmaz çünkü vücut onu enerji ihtiyacı için kullanır.
- Uzun ya da kısa açlıklar yapabilirsiniz, önemli olan istediğiniz sonucu almanıza yarayacak olanı seçip hayat stilinize uydurmanız.
Sizlere kızımın gazete yazılarından bir tanesinin bir kısmını paylaştım. yazıları Gazetebilkent'te Hobi-yaşam bölümünde.... gerisini okumak isterseniz diye.
Kaynaklar:
https://cdn4.ruled.me/wp-content/uploads/2017/06/graphic_intermittent-fasting-the-approach.pnghttp://www.gazetebilkent.com/2017/10/01/ac-kalmak-ya-da-kalmamak-iste-butun-mesele-bu/
Yorumlar
Yorum Gönder